Velkommen til Chiliglede!

Chili er en mangfoldig frukt, den kommer i alle mulige styrker. Fra den du kan tygge som den er, til de som må håndteres med hansker.
Jeg er fascinert av alle slag, og derfor har jeg laget denne bloggen som hvert sommerhalvår blir oppdatert med nye sorter chili som jeg prøver det aktuelle året.
Jeg prøver å dyrke 30 - 50 forskjellige sorter chili hvert år, og bruker mye av vinteren på å få tak i nye, spennende frø.
Etterhvert vil jeg også tilby salg på mine egene overskuddsfrø i denne bloggen, høstet fra de chiliene jeg har prøvet.

Velkommen inn i en sterk verden med mye smak. Chili er både sunt, smaksrik og ikke minst veldig allsidig å bruke i mat
For de som vil se hva jeg bruker all denne chilien til, kan dere lese om det på min matblogg Mat og plantegleder.

mandag 13. august 2012

Alma

Dette er en ungarsk paprika med en fantastisk smak. Sorten lager det beste paprikakrydderet jeg har smakt når man tørker frukten. Fyldig og rik smak. Dette er paprikaen som også brukes i Ungarn til tørking og som man også da bruker som krydder i Ungarsk gulasj.
Planten blir middels høy og produserer masse av små runde paprika som er veldig kjøttfulle. Blomstene er ren hvite og frukten høstes når den er rød.
Alma betyr forøvrig paprika på Ungarsk.
Chili 2012 022Chili 2012 024Chili 2012 080
DSC_0001

4 kommentarer:

 1. Enda en "må-ha"! :-) Det kan bli trangt i vinduskarmen til våren!

  SvarSlett
 2. Hei! Nå spirer og gror det her. Ulike sorter chili, etter frø fra deg. Du sprer virkelig chiliglede! :) Kikker innom for å "lese meg litt opp" på de ulike sortene. Har du oppskrift på hvordan du lager paprikakrydder (som du omtaler her), og kan jeg få den av deg, om det ikke er for mye bryderi? Jeg har stengt kommentarfeltet på bloggen min, men kan kontaktes pr. e-post: idaksyl@hotmail.com

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Nei, paprikakrydder kan ikke lages av almapaprika. Denne typen er altfor saftig og blir aldri tørr bare råtten. Typisk bruk er "ecetes almapaprika" (almapaprika i eddik) ofte fylt med finstrimlet kål og servert sammen med (eller som alternativ til) sylteagurk.
  Se også https://www.youtube.com/watch?v=nmopDmrO1oA

  SvarSlett